זו ש-פ-ע-ת!

למיטב הבנתי הגענו כבר לשלב הפארסה עם ההשוואה בין תמותה מקורונה לתמותה משפעת. אבל מאחר ואני ממשיך לשמוע את זה מכל עבר, צריך לדבר על הסיבות מדוע מדובר על השוואה בין תפוחים לתפוזים.

אמנם כאן גיא זוהר מראה באופן משעשע שאפילו אם מתעלמים מכל הנחות היסוד השגויות לא יוצאים מבריקים במיוחד, אבל עדיף כן להבין מדוע הנחות היסוד הינן שגויות, ולמה עצם ההשוואה מופרכת בגלל לא פחות מ 5 סיבות שונות שדי בכל אחת מהן לבדה בכדי לפסול את כל קו המחשבה הזה (ואחרי הסיבות, למי שמתעקש להשוות, השוואה על בסיס לוגיקה רעועה קצת פחות).



1. התמותה לשפעת מחושבת באמצעות מודל 

בניגוד לנתוני הקורונה, נתוני התמותה משפעת המצוטטים תדיר (מדי) אינם נתונים בפועל מבתי החולים כי אם נגזרת של מודל מתימטי. את המודל מריצים על בסיס הנתונים הנאספים מבתי החולים במשך עד שנתיים, ושאותם מכפילים כדי לנסות לתקן תת-דיווח ותת-אשפוז (מצ״ב תרשים הזרימה).

מקרי מוות בילדים בארה״ב מחוייבים על פי חוק בבדיקה מעמיקה ובדיווח של סיבת המוות, לכן הם מהווים אבן בוחן טובה להשוואה. עבור עונת 2017-18, למשל, היו רק 183 מקרי מוות משפעת בקרב ילדים בארה״ב (זה היה מספר הילדים שנמצאו בבדיקות המעבדתיות כנגועים בנגיף שפעת). מאותם 183 ילדים שיערך המודל, לאחר ההכפלות, שמתו משפעת באותה עונה לא פחות מ 640 ילדים, וזה המספר שנכנס להשוואה.

כלל אצבע מקובל הוא שהמספרים המשוערכים מהמודל הינם בסדר גודל של פי 6 מהמספרים מבתי החולים בפועל (כפי שנאספים במהלך שנתיים אחרונה). 


2. התמותה לקורונה נספרת בשטח

לעומת זאת, המספרים הרשמיים למקרי מוות מקורונה מבוססים על הרישום בפועל בבתי החולים (בניגוד לשפעת – שם מדובר כאמור על חישוב מתימטי).

לא זו בלבד, אלא שנתוני התמותה העודפת במדינות השונות מצביעות על כך שאנחנו בהערכת חסר משמעותית. מצ״ב הנתונים עבור מספר מדינות, נכון ל 27.5.


אפשר לראות שבחלק מהמדינות המספר האמיתי גבוה כמעט פי 2.
הסברתי על כך ביתר בפירוט בפוסט קודם. מצ״ב למשל עבור הולנד. 

3. תמותת שפעת – כולל סיבוכים ולא כסיבה ראשית

השיערוך במודל השפעת הינו לתמותה הכללית משפעת וסיבוכיה, במובן המרחיב של המילה. אפשר לקרוא בפירוט החישוב באתר ה CDC:

״התמותה העונתית המיוחסת לשפעת מחושבת כמספר מקרי המוות של אנשים עבורם קיימת סבירות כי הידבקות בשפעת היוותה גורם תורם לסיבת המוות, אך לא בהכרח גורם מרכזי לכך״. ובמקור:

״Seasonal influenza-related deaths are deaths that occur in people for whom influenza infection was likely a contributor to the cause of death, but not necessarily the primary cause of death


4. צעדי מיתון ההתפשטות, נגד קורונה בלבד

כפי שחדי ההבחנה שבינינו שמו אולי לב, ננקטו צעדים חריפים כדי למתן את ההדבקה ואת התמותה מקורונה, מה שלא בוצע כלל לגבי עונת השפעת אליה משווים (בדר״כ 2017-18 שהיתה אחת הקשות בהיסטוריה).

השוואה בין השניים שקולה לכן להשוואה בין כמות העצמות השבורות אצל מי שקופץ ממטוס עם מצנח לעומת מי שנופל מקומה שניה (״התוצאות: נפילה מקומה שניה מסוכנת מאד ושוברים בממוצע 3 עצמות, קפיצה ממטוס לעומת את זה שטויות – לא שוברים כלום, המסקנה: אין צורך במצנח״).




5. לא תם הטקס

ולסיום – למרות שמבט ברחוב הישראלי ייתן את הרושם שהכל נפלא ומאחורינו, למעשה התמותה מקורונה רחוקה מלהסתיים. ההערכות מדברות על עוד עשרות אלפי מתים (לכל הפחות) בארה״ב לבדה. ובעולם – אין לדעת.


כל אחת מהסיבות הללו לבדה היתה מספיקה כדי להוריד את רעיון ההשוואה הזו מסדר היום.

מי שבכל זאת מתעקש, תביאו בחשבון שעל כף מאזניים אחת אתם מניחים:
– מספרים בהערכת חסר, לפי הגדרה מצמצמת, לאירוע שטרם הסתיים ואחרי נקיטת צעדי מנע חריפים;
ועל הכף השניה:
– מספרים משוערכים, לפי מודל מקסימליסטי, לאירוע עבורו נאספו כבר כל הנתונים ושלא ננקטו בו כל צעדי מיתון.
השוואה כזו מלמדת פחות על הנושא, ויותר על האג׳נדה של מי שבוחר לבצע אותה.

ואם ממש מתעקשים להשוות, עדיף לא בין תפוחים לתפוזים, אלא בין התמותה העודפת מקורונה (ובגלל שיטת האיסוף לוקח עד שנתיים לקבל את המספר הסופי, כך שזה צפוי רק לגדול) לבין תמותה עודפת מהשפעת החמורה של 2017/18.

מצ״ב למשל גרף התמותה כללית בארה״ב לאורך 3 השנים האחרונות. אפשר לבחון בו את התמותה העודפת בעונת השפעת של 2017/18 (כאמור, אחת הקשות) מול התמותה העודפת מקורונה.

הנתונים? מספר המתים מעל הרף המקסימלי הצפוי לתמותה עודפת (הקו הכתום) במגפת השפעת של 2017/18: 13,918 איש. ובמגפת הקורונה עד כה, למרות כל הצעדים ולמרות שרק 60% ממקרי המוות מדווחים עד כה (בגלל שיטת איסוף הנתונים): 88,139. במילים אחרות: למרות שאירוע הקורונה רחוק מלהסתיים, ולמרות שהוא חדש ולכן נאספו רק חלק מהנתונים, כבר כעת התמותה העודפת מעל הרף הצפוי העליון גבוהה לא ״ב 20% עד 30%״ מזה של השפעת החמורה ביותר, אלא ב 618%. שש מאות ושמונה עשרה. לא עשרים-שלושים.

זה צפוי לצמוח בעוד מאות אחוזים עם סיום איסוף הדאטה.



הערת עדכון:

הפוסט הזה נכתב ב 2.6.

כבר אז ההשוואה בין קורונה לשפעת היתה נלעגת, אבל בשלושה וחצי החודשים שעברו מאז הלעג הפך לטרגדיה. בארה״ב, בה התמותה העודפת היתה אז פחות מ 90,000 כפי שציינתי, מדברים על תמותה מתועדת מקורונה שכבר חצתה את ה 200,000 ועל תמותה עודפת שמעריכים שגבוהה מכך בכ 30%.