איך לשקר באמצעות סטטיסטיקה: עומס בבתי החולים
זהו פוסט המשך ל״איך לשקר באמצעות סטטיסטיקה: תמותה עודפת מקורונה״, שעסק בשלל תעלולים סטטיסטיים המתאמצים להמעיט בתמותה העודפת מקורונה בארץ ובעולם.
מניפולציה צינית אף יותר מאלו אודות התמותה היא הנסיון להראות שאין כעת בעצם עומס מיוחד על בתי החולים. לראיה מביאים הטוענים סטטיסטיקות משנים עברו של תפוסת בתי חולים, ומראים שגם אז בשיא עונת השפעת היו ״ממש אותם מספרי תפוסה כמו שיש כעת״.
צריך להיות מנותק מהמציאות באופן באמת יוצא מהכלל כדי לאטום את העיניים למצוקה שמערכת הבריאות נמצאת בה. ראשי מחלקות בבתי החולים מסבירים בעיתונות, ברדיו, בטלוויזיה וברשתות החברתיות שבעשרות שנות עבודתם במערכת מעולם לא חוו מצב כזה; מגן דוד אדום מדווחים על סטטיסטיקות הכוללות מאות מקרים בחודש בהם אמבולנסים עם חולים קשים ממתינים שעות על גבי שעות כדי שתתפנה מיטת אשפוז; מחלקות קורונה נפתחות בחניונים ובמבני ארעי ונהגי אמבולנסים ותיקים מתארים שגרה בלתי אפשרית שאינה דומה במאום גם לא לחורפים קשים יחסית.
איך ייתכן אם כך שאחוזי התפוסה דומים בשנים שעברו והשנה? כדי לענות על כך צריך לראות מה המושג ״תפוסה״ מקפל בתוכו, ובעיקר להבין את ההבדל הגדול בין ״תפוסה״ ובין ״עומס״.
קורונה היא מחלה המתאפיינת בממוצע אשפוז ארוך של לפחות שבועיים הדורש כוח אדם רב. האשפוז קשה וארוך אפילו יותר למי שלבסוף מוצא את מותו. מצב כמו היום, בו נכנסים למערכת בכל יום 150 חולים קשים ויוצאים 50 נפטרים מוביל לתהליך מאיץ של הצטברות עומס במחלקות.
בשנה רגילה תכלול התפוסה מאושפזים רבים המגיעים לטיפולים אלקטיביים, לפרוצדורות ברות דחיה, טיפולים, בדיקות ועוד. אך בניגוד לשנים עברו רבים מהליכים אלה בוטלו או נדחו כעת, ותמהיל המאושפזים מונה יותר מאושפזים קשים. למשל עוד ועוד מחלקות פנימיות ומחלקות טיפול נמרץ מוסבות לקורונה ומתמלאות, כאשר בשנים רגילות אין הסבה של מחלקות ובוודאי לא של מחלקות טיפול נמרץ.
על כך יש להוסיף שבגלל אופי המחלה ודרישות המיגון, העומס של מחלקות קורונה הוא לאין שעור גדול מאשר במחלקות רגילות:
- נדרש יותר כח אדם לכל חולה. למשל 7 תקנים סיעודיים לאקמו קורונה לעומת 3.5 לחולה רגיל (מתוך ״דו״ח ברומטר רפואי שטח 1״, טלגרם משרד הבריאות).
- המשמרות קצרות עקב הקושי הרב לעבוד עם ציוד המיגון, שדורש החלפת צוותים בכל שעתיים.
- תחלואה ובידוד של הצוותים מעמיסה על כוח האדם הנותר ומצמצמת את קיבולת המערכת. (בידוד צוות מאומת נדרש למניעת שרשרת הדבקה שעלולה להיגמר בקטסטרופה, שכן בבית החולים יש ריכוז גבוה יחסית של מדוכאים חיסונית, חולי סרטן, מתאוששים מניתוחים, מטופלים במחלות רקע ועוד).
מעבר לכך, על פי פרסומי משרד הבריאות (ובהתאם לנתונים שהעביר לי אורן פרלסמן) נוספו עוד אלפי מיטות למערכת הבריאות בחצי השנה האחרונה. ההתגייסות הגדולה הזו משמעותה שההשוואה בין שנים שונות, כפי שאורן כותב, ״זה כמו להשוות 90% מבית ביאליק ל90% ממגדל שלום״.
לסיכום:
בחורף רגיל תמהיל המאושפזים כולל הרבה יותר חולים קלים מאשר בגל הקורונה, וחולי הקורונה הקשים גם דורשים הרבה יותר ציוד וכוח אדם. מסיבה זו השוואה בין מספר המאושפזים בחורף רגיל לבין המספר כעת שגויה ומטעה. אפילו אם המספרים זהים הם אינם מייצגים את אותו העומס על בתי החולים. מה גם שנוספו אלפי מיטות במהלך חצי השנה האחרונה כך שמדובר על אחוזי תפוסה ממערכים שונים.
מוטב שבמקום להשתמש בשקרים סטטיסטיים בכדי למסך את המציאות, ננסה להתמקד במה שקורה, נפקח עיניים ונראה את המצב הקשה, וההולך ומחמיר ממש עכשיו ובפועל במערכת הבריאות, ושאינו דומה בשום פנים ואופן למה שקרה בשנים עברו משום בחינה.
מאחר ושילוב של הקפדה חלקית על ההנחיות יחד עם וריאנטים מידבקים יותר של הקורונה הפכו את הסגר לבלתי יעיל, חלק מההגבלות הוסרו והתחלואה כמעט בוודאות צפויה לעלות. ההתחסנות של רוב האוכלוסיות בסיכון תוריד את התמותה והתחלואה הקשה, אבל זה עלול להתקזז עם תחלואה מוגברת בשאר האוכלוסייה. בגיל 45 למשל הסיכוי למחלה קשה הוא 1 ל-50 נדבקים ואילו בגיל 60 1 ל-10, משמע שאם על כל מחוסן בן 60 שנדבק יהיו חמישה בני 50, נגיע לאותו עומס תחלואה, אפילו אם החיסון מגן ב-100% (וכנראה שהוא לא).
עליה בעומס במצב הנוכחי היא בעייתית מאד, מאחר ובתי החולים נמצאים כבר קרוב מאד לנקודת אי-הספיקה שלהם. חלקם של הצעירים בתחלואה הולך ועולה ככל שמתפשטים הווריאנטים המידבקים יותר. התופעה בולטת בימים אלה במיוחד, כאשר מספר החולים הקשים בבתי החולים נשאר יציב למדי סביב 1,100 מאז אמצע ינואר, למרות שמבצע החיסונים הנמרץ מוריד את חלקם של בני ה 60+ בהתמדה באותם שבועות.
השפעת מבצע החיסון המקיף של הגילאים המבוגרים על חלקם בתחלואה. למרבה הצער סך החולים הקשים נשאר יציב. נראה ששילוב של וריאנטים מידבקים יותר של הקורונה יחד עם הקפדה חלקית על ההנחיות מעלה את חלקם של הצעירים | גרפים: פרופ׳ ערן סגל
זהו אינטרס של כל אחד ואחת מאיתנו לצמצם את הסיכון להידבקות או להדבקה. לא להיפגש עם אחרים בחללים סגורים, להקפיד על מסכה כשאנו ליד אנשים אחרים ובעיקר – להתחסן בהקדם.
2 Comments
amit shriqui · February 13, 2021 at 2:20 pm
אתה תותח, תמשיך לעניין.
איתן · February 15, 2021 at 11:12 am
רק רוצה להעיר שאם מספר החולים קשה נשאר יציב כשמספר המאומתים המשיך לעלות – זה אומר שעברנו את סף הספיקה של בתי החולים בגל האחרון ואיכות הטיפול נפגעה.
עכשיו, שבוע אחרי הפוסט, מספר החולים הקשה בירידה ואכן נראה ששוב ירדנו מתחת לקיבולת המקסימלית. נקווה שהמצב יישאר כך.
תודה רבה על הפוסטים וההשקעה.
Comments are closed.